Jaké jsou způsoby zálohování dat? Ochraňte svou firmu před jejich ztrátou 

Ztráta dat může být pro jakoukoli firmu pořádnou pohromou. A nemyslete si, že nemůže potkat i vás. Může a velmi snadno. Každý den čelí společnosti takovým nebezpečím, jako jsou počítačové viry, hackerské útoky, selhání techniky či lidského faktoru, nebo dokonce přírodní katastrofy. Neriskujte a věnujte pozornost zálohování dat. Shrnuli jsme pro vás, jaké máte možnosti. 

Proč je zálohování dat důležité 

Zálohování dat se často považujeme za nepříjemnou povinnost, kterou je třeba provádět, ale málokdy přemýšlíme o tom, jaký má opravdu význam. Ale představte si, že vám z ničeho nic vypoví službu počítačový harddisk a vy tak přijdete o všechny rodinné fotky z posledních let, o rozepsanou knihu nebo všechny poznámky do školy. Asi by vás to pořádně naštvalo, že? 

A teď si představte, že o všechna svá data přijde vaše firma – ztratí databázi klientů, účetnictví, rozpracované projekty (třeba návrhy webových stránek), což jí způsobí milionové ztráty a výrazně poznamená její fungování v následujících měsících.  

Zde jsou typy zálohování dat, který vám mohou tyto starosti ušetřit: 

1. Zálohování dat na externí disk 

Jedním z nejběžnějších způsobů, se kterým jste se určitě setkali, je zálohování dat na externí disk. Výhodou je jednoduchý postup a nízká cena – externí pevný disk připojíte pomocí USB k počítači a zkopírujete na něj všechny důležité soubory a složky. Nevýhodou je, že to musíte provádět ručně, často a hrozí, že se poškodí i tento externí disk a vy i přes pečlivé zálohování skončíte s prázdnýma rukama. Tato metoda může být vhodná pro domácnosti nebo živnostníky, ale pro firmy se prakticky nehodí.  

2. Zálohování dat na firemní (místní) server 

Firemní server je lokální zařízení, které slouží k centrálnímu ukládání, správě a zpracování dat. Může mít různou podobu – jako fyzický server ve vaší firmě nebo umístěný v datovém centru, virtuální server běžící v cloudu nebo síťové úložiště (NAS) umístěné přímo v kanceláři.  

Výhodou je, že máte nad svými daty přímou kontrolu – včetně zabezpečení, přístupových práv a konfigurace procesu zálohování (které může probíhat automaticky). Nevýhodou je, že pořízení firemního serveru je celkem velká investice do IT infrastruktury a vyžaduje kvalifikovaný personál pro jeho údržbu a správu. 

Firemní servery často podporují redundanci dat, což znamená, že data jsou uchovávána na více diskových jednotkách nebo zařízeních. Tím se minimalizuje riziko ztráty dat v případě výpadku jednoho úložného zařízení. 

3. Zálohování dat na cloud 

S cloudovými službami jako by se roztrhl pytel. Jsou v současnosti zřejmě nejoblíbenějším řešením zálohování dat (např. Google Drive, Dropbox, OneDrive). Je to totiž prakticky bezstarostný, a přitom velmi efektivní způsob. Cloud umožňuje zálohování dat na vzdáleném serveru poskytovatele v datovém centru. 

To znamená, že data nejsou fyzicky uložená ve vaší firmě (což může být pro někoho nekomfortní), ale u poskytovatele, který se stará o fyzickou i kybernetickou bezpečnost dat a údržbu serverů. Výhodou tedy je, že se o severy nemusíte vůbec starat a vaše data jsou v bezpečí (pokud zvolíte důvěryhodného poskytovatele). 

Data se prakticky neustále automaticky ukládají, a navíc k nim můžete přistupovat kdykoliv a odkudkoliv, pochopitelně jsou všechna také redundantní, a tak je riziko jejich ztráty prakticky nulové. Pro lepší pocit i s ohledem na geopolitiku doporučujeme firmám volnit tuzemská datová centra, u kterých víte, že jsou vaše data uložená na našem území a budete tak k nim mít zaručený přístup. 

Jediné omezení může být pomalé internetové připojení, protože toto zálohování dat probíhá online. 

Poznámka: Cloud si můžete vytvořit a spravovat samozřejmě i sami ve své firmě, je to ale opět náročnější na finance i personál. Cloudových služeb je také mnoho různých druhů, takže si můžete vybrat, jaká vám vyhovuje nejvíce. 

Zálohování a archivace dat 

Zálohování a archivace dat jsou dvě odlišné věci, které se ale často pletou, tak si je ještě na závěr vyjasníme. 

  • Zálohování se zaměřuje na uchování aktuálních dat. 
  • Archivace má za cíl na dlouhodobé udržení historických dat. 

Zálohování se obvykle provádí častěji (v cloudu prakticky neustále), zatímco archivace zachovává data, s kterými se už nepracuje, pro budoucí potřeby, kontrolu nebo doložení informací. 

Pár slov na závěr 

Zálohování je zkrátka něco, co byste neměli podceňovat. Výše jsme stručně shrnuli hlavní typy zálohování dat, ale volba správného způsobu závisí na velikosti a potřebách vaší firmy. Pro větší jistotu můžete i kombinovat několik různých způsobů. Pamatujte ale, že investice do správného způsobu zálohování vám ušetří čas, peníze a nepříjemnosti v případě ztráty důležitých informací. Data jsou cenným aktivem, a proto je třeba je důkladně chránit.